De Kraal & Mineraal - Nieuws

Een kijkje achter de schermen: foto's maken voor de webshop

Toen wij een aantal jaren geleden het idee hadden om naast onze winkels een webshop te beginnen, liepen we tegen een aantal punten op: waar brengen we de webschop onder? Hoe regel ik iDeal? En hoe presenteren we onze producten? De meeste artikelen in onze webshop zijn unieke exemplaren. Dit betekent dat de foto die bij het product staat daadwerkelijk een foto is van het product dat je kunt bestellen. In dit artikel wil ik graag wat vertellen over de manier waarop wij foto's voor de webshop maken.

Ik ben zelf al een aantal jaren een fanatiek hobby fotograaf (je kunt hier wat foto's van mij bekijken) en ik had dus wel een aantal ideëen over het maken van de producfoto's voor de webshop. Ik wilde graag foto's die helder en duidelijk waren. Mensen moeten tenslotte op grond van de foto beslissen of ze iets leuk vinden of niet. Een witte achtergond leek mij dus het beste.

Om een mooie witte achtergrond te krijgen gebruiken wij een opnametafel. Een opnametafel is een frame van buizen waarop een flexibele dunne witte plexiglas plaat ligt. Doordat de plaat licht door laat kun je met behulp van belichting van achter het het product een mooie witte achtergond krijgen. Nu nog wat flitsers aan de voorkant om het product uit te lichten en klaar is kees!

Nou, niet helemaal. In de praktijk bleek het allemaal niet zo makkelijk te gaan. Als de witte achtergrond te fel verlicht is, wordt je onderwerp juist niet mooi uitgelicht. In onze webshop zijn foto's waarop dat helaas het geval is. Laten we zeggen dat dit een leerproces is… Verder zijn onze sieraden van zilver, wat betekent dat ze veel van de omgeving reflecteren. Zorgen dat die reflecties er een beetje mooi uit zien en dat je niet in elke ring mijn gezicht gespiegeld ziet bleek ook wel eens lastig. Net als trouwens het mooi laten uitkomen van de glans van bepaalde stenen, zoals bijvoorbeeld maansteen of labradoriet. Maar goed, als na wat heen en weer geschuif met flitsers en dergelijke de foto genomen is, dan zit het karwei er wel bijna op. Meestal werk ik de achtergrond nog wat bij als die niet helemaal egaal wit is en poets ik bijvoorbeeld het draadje weg waar ik de oorbellen aan ophang. Verder wordt iedere foto zo min mogelijk nabewerkt, zodat hij een zo eerlijk mogelijke weergave van het sieraad is.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om eens te lezen wat er zoal komt kijken bij het maken van een foto voor onze webshop. Zoals ik al aangaf is het iets waarvan ik zeker nog niet vind dat ik het volledig beheers. Ik probeer dan ook voortdurend mijn werkwijze verder te ontwikkelen en nieuwe dingen uit te proberen. Zo begin ik nu te denken dat de witte achtergrond misschien toch een beetje te kil is en dat we misschien een wat meer organische achtergrond moeten gaan gebruiken, zoals op deze foto. Heb jij nog suggesties of opmerkingen over onze foto's? Laat het ons weten!