De Kraal & Mineraal - Barnsteen

Barnsteen is een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Barnsteen stamt uit het Mesozoïcum tot aan het Kwartair. Barnsteen is meestal warmgeel tot donkerrood van kleur. Het woord 'Barnsteen' in het Duits Bernstein - is afkomstig van het Nedersaksische woord börnen dat branden betekent. Inderdaad is deze halfedelsteen brandbaar.

Soms komt er een insect in de hars terecht. Dit fossiel blijft in de versteende barnsteen zichtbaar. Door de ouderdom verdwijnen de kleuren van het insect en wordt het zwart. In tegenstelling tot wat in de film Jurassic Park wordt gesuggereerd, is het niet mogelijk om DNA van dieren zoals dinosauriërs uit door fossiele insecten opgezogen bloed te halen.

 

Werking: Een reinigende steen. Maakt vrolijk en creatief. Bevordert evenwichtigheid en open houding. Beschermt de luchtwegen, goed voor het gehoor. Tegen angsten en problemen, zware vermoeidheid, fobieën, depressie, reuma, astma en infectie. Helpt kinderen bij het tanden krijgen.

 

Vindplaatsen: Oostzeegebied ( Polen, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen en Rusland)