De Kraal & Mineraal - Nieuws

Hoe weet ik mijn ringmaat?

Als je een ring gaat kopen kun je hem natuurlijk het beste even passen. Dan weet je gelijk of het de goede maat is. Maar soms is passen geen optie, bijvoorbeeld als je online een mooie ring hebt gezien. In dat geval moet je, net als bij kleding, je maat weten. Nu kun je bij kleding gewoon even het labeltje bekijken van iets dat je in de kast hebt hangen. Helaas hebben ringen geen labeltjes en staat dus de maat er meestal niet op. Hoe weet je dan wat je maat is? In dit artikeltje willen we je graag een beetje op weg helpen met een aantal tips waarmee je zelf je ringmaat kunt bepalen.

1) Als je in het gelukkige bezit bent van een schuifmaat en een ring die goed past om de vinger waar je je nieuwe ring wilt dragen, kun je de schuifmaat gebruiken om de binnendiameter van je ring op te meten (let op dat de ring niet vervormd is). De diameter in millimeters is je ringmaat.

2) Als je een ring hebt die goed past om de vinger waar je je nieuwe ring wilt dragen, dan kunt je deze op een liniaal leggen om de binnendiameter in millimeters te meten (let op dat de ring niet vervormd is). De diameter in millimeters is je ringmaat.

3) Neem de omtrek van je vinger met behulp van een touwtje (niet te strak). Leg het touwtje langs een liniaal om de omtrek in millimeters te krijgen en deel deze vervolgens door 3,14 om je ringmaat (wederom in millimeters) te berekenen.

Nu worden ringen meestal in halve of hele maten verkocht, dus je moet de ringmaat die je via een van de bovenstaande methodes verkregen hebt afronden op de halve millimeter om de maat te krijgen die je moet bestellen. Een diameter van 17,4 mm wordt dus een maat 17,5.

Tot slot nog een aantal dingen waar je aan moet denken. Ten eerste zijn ringen, net als schoenen en kleding, variabel in hun pasvorm zijn. Dit betekent dat een ring groter of kleiner kan vallen en dat je maat goed opmeten geen garantie voor een goed passende ring is. De ring echt passen blijft echt de beste optie. Informeer dus als je bijvoorbeeld een ring online koopt naar de voorwaarden voor het eventueel omruilen van je ring, mocht de maat toch niet goed zijn. Ten tweede, denk eraan dat iedere vinger een eigen ringmaat heeft. Dit klinkt misschien als een open deur, maar niet iedereen weet bijvoorbeeld dat je vingers van je linkerhand ancere maten hebben dan die van je rechterhand. En ten derde, werk zo nauwkeurig mogelijk! Het spreekt natuurlijk voor zich dat je alleen een goede ringmaat krijgt als je nauwkeurig meet. Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel. Mocht je nog vragen hebben, laat het ons weten!